(JORNADA "FLAMENC@ EN INFUSIÓN")

Jornada flamenc@

Divendres 6 de novembre a partir de les 20.30h

En directe al canal de Youtube del Centre cívic Besòs

Un any més, tornem a teixir una col·laboració entre la productora Quesoni SCCL i el Centre cívic Besòs per dedicar una jornada al flamenc que trenca amb les barreres de la tradició i del gènere.

Aquesta proposta neix de la necessitat de ruptura, de transformar, de transgredir. D’adoptar una posició de desobediència i dissidència cap als valors morals i estètics imposats per una societat neoliberal, capitalista i heterosexual que corromp i normativitza allò que toca.

La jornada estarà formada per dos espectacles:

20.30h

Baile - Escena interior

Fernando López

L’espectacle “Escena Interior” és una reflexió coreogràfica sobre la violència que suposa exposar la pròpia intimitat, tant per a un@ mateix@ com per a les persones que en són testimoni.

Combina dansa, interpretació i acció performàtica, la peça evoluciona com una confessió progressiva, aconseguint al final una experiència de comunió amb l’espectador, que es converteix en un observador actiu capaç de compartir amb l’intèrpret la seva pròpia vulnerabilitat.

El madrileny, Fernando López, codirigeix la Plataforma de Arte Queer Desviados, des del 2005, i és assessor artístic de la Fundación Puente Global, des del 2017. A més, forma part del comitè organitzador del Congreso Nacional de Investigación en Danza organizat per l’ Asociación Danza+ Investigación.

21:30h

Espectacle - Flamenco Queer

Rubén Heras - Baile
Lidia Mora - Cante
Jero Férec - Guitar
Norma Mor - Drag Performance

Aquest espectacle fa un salt al passat per rememorar i homenatjar figures referents del món queer i flamenc que avui ens serveixen com a eina de supervivència. En col·laboració amb les cantaoras Ana Brenes i la drag queen Norma Mor, aquest espectacle aposta per crear una història a través de la performance i una estètica marcadament queer sense perdre la seva essència flamenca.

El projecte proposa una sèrie de diàlegs reivindicatius a través de la performance, la música, l’estètica i l’escenografia, rebutjant així el binarisme de gènere tan fortament establert en la societat i tan associat al flamenc. De la mateixa manera, implanta en el flamenc tradicional, des d’una perspectiva queer, temes socials com el VIH, el BDSM, el consentiment o la violència intragènere.

“Flamenco Queer” neix fruit de la unió de l’bailaor badaloní Rubén Heras i el guitarrista londinenc Jero Férec, al costat del cantaor gadità Álvaro Romero, en una vetllada mensual al més pur estil tablao-queer al Bar La Federica, seu de l’ambient queer al barri del Poble-Sec a Barcelona.

Els artistes reivindiquen la necessitat de crear espais segurs i inclusius on es pugui crear i gaudir del flamenc. Busquen sempre la representació interseccional entre els artistes, amb el objectiu de donar visibilitat a la presència i aportació queer en tots els aspectes de la cultura flamenca, tant actual com històrica.

EMISSIÓ EN DIRECTE