(PRESENTACIÓ de l'exposició
"Bulerías por Soleá"
de CLAUDIA RUIZ CARO)

Inauguració exposició

Dimarts 23 de novembre a les 19.30h

Al Centre Cívic Besòs

Gratuït

Fotografia. Claudia Ruiz Caro (1993)

La fotògrafa, Claudia Ruiz Cano, ens guiarà en el recorregut pels retrats que formen part de l’exposició de l'(in)fusión flamenca 2021 amb la xerrada “Análisis histórico de la imagen gitana“.


……..

El treball de Claudia Ruiz Caro se situa a mig camí entre el documental i l’antropologia. Des del 2016 pretén, a través del retrat intimista, deixar un testimoni històric que reculli les últimes escletxes de l’època daurada del flamenc. Busca l’atemporalitat i l’homenatge etern a una ètnia històricament estereotipada i denotada, mitjançant la dignificació estètica i conceptual, sense artificis.

Ruiz, presenta una sòlida trajectòria en la disciplina de la fotografia flamenca, concretament en el camp del retrat. Les seves obres fugen de l’estereotip clàssic de la instantània a l’escenari.

El mestre Pepe Lamarca afirma que Claudia atura l’artista construint un enquadrament propi, casi sempre en blanc i negre, en què la força expressiva i la intenció gestual transmet sense fissures la personalitat artística del retratat.

En ocasions, fa ús d’un context escenogràfic elaborat a base de diferents tonalitats de llum, en canvi, en d’altres l’ambient costumista i familiar el propi cantaor és el que posa en relleu.

Ruiz compta amb 17 discos importants publicats recentment: Jesús Méndez, Antonio Agujetas, Vicente Soto Sordera, Luis Moneo, Mari Peña, Antonio Rey, Pedro de la Fragua, Alfonso Mijita hijo, Samuel Serrano, Felipa del Moreno, Eva Rubichi, Salmonete, José Mijita, Manolo Simón…

Cal remarcar, també, que Claudia Ruiz s’ha convertit en la primera fotògrafa oficial de la Bienal de Sevilla, en la 21a edició entre els mesos de setembre i octubre del 2020.