(VANESA GÁLVEZ 'LA LIRIO')
Conferència ballada
conferència ballada
Diumenge 5 de desembre a les 19h
A l’Auditori Sant Martí – Angeleta Ferrer, 2
Entrada: Gratuïta
Des del Centre Cívic Besòs donem suport a la creació i ens il·lusiona veure com les artistes que passen per la casa donen forma i fan créixer els seus projectes. I aquest és el cas de la Vanesa Gálvez, La Lirio, que ha estat en residència durant uns mesos al cívic amb el programa LABesòs.
A l’ (in)fusión flamenca d’aquest any gaudireu d’una de les seves peces, una conferència ballada amb la qual La Lirio desgrana en què consisteix el baile por tangos utilitzant la simbologia d’una habitació d’una casa (“El dormitorio”) com a eina de creació del ball i l’escena. Durant la peça es desenvolupa un diàleg interdisciplinar entre flamenc, arquitectura i la pedagogia, intercalant textos explicatius, música i ball.
Amb una posada en escena sincera, directa i contemporània es va construïnt l’espai escenènic, el so, el vestuari i el ball. Aquesta és una idea que La Lirio planteja amb una clara intenció: crear un coneixement en l’espectadora o espectador.
La Casa del Flamenco és un projecte artístic pedagògic en què es reuneixen diferents peces coreogràfiques i on s’usa la simbologia d’una casa per escenificar el ball flamenc. Cada habitació es correspon amb un ball flamenc i es repredenta amb una peça coreogràfica diferent.
Vanesa Gálvez, “La Lirio”
Coreògrafa, ballarina i pedagoga establerta a Barcelona, es mou entre la dansa espanyola i el flamenc. Graduada pel Conservatori Superior de Dansa de Barcelona (Institut del Teatre) en Pedagogia de la Dansa, ha dirigit i coreografiat diversos espectacles programats en teatre tant importants com el Palau de la Música Catalana. A més, coprotagonitza amb Fabian Thomé l’espectacle “Desde el sofá” i durant catorze anys és la primera ballarina i assistent de coreografia a la Companyia Rafael Amargo. La seva inquietut per la creació i la investigació fa que stigui present en el panorama actual de l’escena flamenca de Barelona amb La Casa el Flamenco.
Eduardo Cortés
Guitarrista, compositor i productor, ha compartit guitarre amb con José Jiménez “El Viejin”, Jesús de Rosario, Niño Josele, Tomatito, El Paquete, Manuel Parrilla, Montoyita i Juan Manuel Cañizares. Ha acompanyat figures del cante como La Susi , Ramón El Portugués, Montse Cortes, Remedios Amaya, Guadiana, José Luís Carmona, La Barbería Del Sur, Miguel De La Tolea o El Falo. També ha participat en els discos “Alabanza”, ”La rosa Blanca”, Chanson Flamenca (Montse Cortés), “Entre Vareta” (Diego el Cigala) i “Canasta”, (Ramón Jiménez).
Alba Guerrero
Cantaora i compositora flamenca, llicenciada en Cante Flamenco i Màsters d’Estudis Avançats de Flamenc per l’ESMUC. Ha participat als festivals DeCajón! i Flamenco Ciutat Vella. Ha composat per a l’espectacle “Un secreto a voces” amb el cor de Gospel Messengers. El seu primer treball discogràfic “Seda y esparto” va ser escollit com un dels deu millors del flamenco del 2015. També ha col·laborat en la pel·lícula-concert “Blancanieves” de Pablo Berger amb el guitarrista Chicuelo. A més, és autora de la primera metodologia per a l’ensenyament del cante flamenc: el Mètode d’Alba Guerrero.
Toni Sans
Membre fundador de la companyia EGOS
teatro, participant com a dramaturg, membre de l’equip creatiu i actor de tots els
seus espectàcles. Ha dirigit, entre d’altres, els espectàcles Esperando a Will
(Egos petits), La Gran Fuga (Woodbeats) TENORS (Illuminati), ¿Happy Love o Love
Story? (Els Marquesets), L´impresario in angustie y Il Convito (Òpera Jove).
Com a actor forma part del repartiment d’ Adiós Arturo i Gente Bien de La
Cubana.
Fitxa artística
Idea original i coreogràfica:
Vanesa Gálvez “La Lirio”
Direcció escènica: Toni
Sans Orpinell
Espai sonor: Eduardo
Cortés
Intèrprets: Eduardo
Cortés, Alba Guerrero i Vanesa Gálvez “La Lirio”
Vídeo: Mar Bardal
Fotografia: Tommaso Novi
Edició de so: Estudio Romano
Vestuari: Cristina Granero